«Ακαταμάχητη entertainer» τη χαρακτήρισαν οι «Times» της Νέας Υόρκης. «Ελληνίδα θεά που ραγίζει καρδιές», η εφημερίδα «Australian». «Είναι ο μαγνητικός θησαυρός για αμέτρητα μεσογειακά όνειρα», «η τέλεια προσωπικότητα να προβάλει τον εθνικό χαρακτήρα του ελληνικού πάθους» έγραψε η μοναδική σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την Αυστραλία, καθημερινή εφημερίδα. «Είναι ένας συνδυασμός της Madonna και της Celine Dion, με μια πινελιά χάριτος από Μελίνα Μερκούρη», οι «Times» του Los Angeles, κάνοντας λόγο για ένα «μαγνητικό ταλέντο», μια «χαρισματική ερμηνεία» και μια «παθιασμένη φωνή που δεν γνωρίζει σύνορα»! «Η καλύτερη εξαγωγή της Ελλάδας μετά τη Δημοκρατία» αποφάνθηκε ο βρετανικός τύπος. «Μοιάζει με μια ευρωπαϊκή εκδοχή της Faith Hill» έγραψε το Askmen.com, το αντρικό διαδικτυακό περιοδικό με τους περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες μηνιαίως, εκτιμώντας ότι «έχει κάποια γονίδια σειρήνας στη φωνή της που συναρπάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας». Για τη φωνή της, το περιοδικό «Metropolis» παρατήρησε ότι «είναι σπάνια και σε υπνωτίζει, όπως το γλυκό λικέρ, περισσότερο ίσως όπως η βραβευμένη μαστίχα που καλλιεργείται μόνο στο νησί της Χίου»!
Το «Madison Square Garden» και το «Beacon Theater» στη Νέα Υόρκη, το «Royal Albert Hall», το «Royal Opera House», το «Royal Festival Hall», το «London Palladium», το «Kensington Palace», το «Alexandra Palace», το «Wembley Arena» και το «Koko» στο Λονδίνο είναι κάποιοι από τους ιστορικούς χώρους που έχουν πλημμυρίσει από τα ηχοχρώματα της φωνής της.
Ο Patrick Leonard, ο Glen Ballard, ο Greg Ladanyi, ο Ric Wake, ο Brian Rawling και ο George De Angelis είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους ξένους μουσικούς παραγωγούς, βραβευμένους με Grammy και Όσκαρ, που έχουν συνεργαστεί με τη Madonna, τον Michael Jackson, τη Mariah Carey, τη Cher, τη Whitney Houston, τον Enrique Iglesias, τον Eros Ramazzotti και… συνεργάστηκαν και μαζί της! Η Mia Michaels, η Marguerite Derricks, ο Jermaine Browne και ο Shaun Fernandez είναι μόνο μερικοί από τους διεθνούς φήμης χορογράφους που την έχουν χορογραφήσει στα show της.
Ένα τραγούδι της, το «Call me», άγγιξε την κορυφή των charts του αμερικανικού μουσικού περιοδικού «Billboard». Μόνο στην Ελλάδα, σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ένα ρεπερτόριο ποικίλο και αμφιλεγόμενο, έχει πουλήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα προσωπικών άλμπουμ, με αποτέλεσμα να είναι η δεύτερη πιο εμπορική τραγουδίστρια στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας!
Έχει παραλάβει βραβεία από τα χέρια του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και του Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι. Έχει τραγουδήσει σε δεξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων προς τιμήν του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, με την Προεδρική Ορχήστρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου τη συνόδευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του πρίγκιπα Καρόλου. 110.000 απλοί άνθρωποι σιώπησαν για να ακούσουν τη φωνή της στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, την παραμονή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών υποχρεώθηκαν να πρωτοτυπήσουν, πραγματοποιώντας εκτενή ρεπορτάζ για κάθε εμφάνισή της.
Αποτέλεσε μέχρι και θέμα διατριβής διδάκτορα της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Σπουδών, στη Σουηδία, το 2007. Το 2014 το Πανεπιστήμιο του Bolton την αναγόρευσε Διδάκτορα των Τεχνών!
Η περί ης ο λόγος, 40 ολόκληρα χρόνια μετά την είσοδό της στην ελληνική δισκογραφία, εξακολουθεί να είναι εξίσου –αν όχι περισσότερο– ενδιαφέρουσα! Με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, πανθομολογούμενο υποκριτικό ταλέντο, απεριόριστα αποθέματα ερμηνευτικού πάθους και υψηλές φωνητικές ικανότητες, σχεδόν αναλλοίωτες από το πέρασμα του χρόνου!
Σε αυτά τα 40 χρόνια δεν έλειψαν, βέβαια, και οι φορές που δέχτηκε αήθεις επιθέσεις, κοινώς “λάσπη”… Εκείνη, όμως, κατάφερε να βγει αλώβητη, καθαρή, κρυστάλλινο νερό σαν την κρυστάλλινη φωνή της!
Το επίτευγμά της είναι σπάνιο, αν όχι μοναδικό, καθώς μπορεί να βρει παρόμοιό του σε διάρκεια μόνο στην απόλυτη ελληνίδα σταρ του 20ου αιώνα. Από εκείνη φαίνεται να πήρε το 1996, με ένα μοιραίο τρόπο, τη σκυτάλη στο star system, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη χρονολογία αποτέλεσε ορόσημο για το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας…
Όλα αυτά από μία Ελληνίδα που γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου…
Το όνομά της; «Άννα Βίσση»!